">Të kuptojmë ZEN dhe lumturinë<IMG border=0 src=" /mmsource/images/2004/06/29/litsen1.gif">
Të kuptojmë ZEN dhe lumturinë
  2016-01-14 15:53:58

Fjala ZEN do tё thotё meditim ose mendim i vazhdueshёm mbi njё ide.

Kur hyri nё Kinё kjo mёnyrё e veçantё e shkollёs budiste, emri ishte "Ch'an" Sipas traditave, themeluesi i kёsaj shkolle ishte budisti indian Bodidarma, qё vajti më pas në Kinë. Nё atё kohё ai ngriti Tempullin Shaolin dhe u mёsoi murgjve sekrete mbi zbulimin e së vёrtetёs budiste, ndёrmjet tё cilave ёshtё edhe ajo Zen.

Zen është një ndërthurje e budizmit indian Mahayana dhe Taoizmit. Nisi në Kinë dhe më pas u përhap në Kore dhe Japoni, dhe u bë shumë i famshëm në perëndim në shekullin e XX-të.

Thelbi i Zen-it është të zbuloni drejt kuptimin e jetës.

Christmas Humphreys, një nga pionerët më të njohur të budizmit në Britani, shkruan se "Zen është një diçka tepër e thjeshtë për t'u kuptuar." Dhe ai kishte të drejtë.

Zen është diçka që një person bën. Nuk është një koncept që mund të përshkruhet me fjalë.

 

Ndriçimi nga brenda

Thelbi i budizmit Zen është se të gjitha qëniet janë Buda, dhe të gjitha duhet ta zbulojnë vetë të vërtetën.

Zen na shtyn ta kërkojmë të vërtetën brenda nesh, prandaj mos kërkoni në botën e jashtme gjetjen e përgjigjes; ne mund t'i gjejmë përgjigjet në po të njejtin vend ku na lindën pyetjet.

Një nga hapat për ta bërë këtë është kontrolli i mendimeve tona përmes meditimit dhe teknikave të tjera që përfshijnë trupin dhe mendjen, duke hequr dorë nga të menduarit e logjikshëm dhe nga çdo fjalë.

Zen në praktikë

Nëse jeni perëndimor do ta keni të vështirë të hiqni dorë nga mënyrat e intelektuale dhe dualiste të të menduarit që dominojnë kulturën tuaj:

Zen mund të niset me meditim dhe pastrimi i mendimeve negative, shqetësimeve apo ankthit etj.

Në thelb Zen do të thotë të arrini ndriçimin duke parë mendjen apo shpirtin tuaj origjinal pa ndërhyrjen e intelektit.

Zen do të thotë të ndjeni që jeni gjallë, ndonjëherë Zen është quajtur fe dhe ndonjëherë filozofi, por në fakt nuk është asnjë nga këto. Zen përpiqet të pastrojë mendjen nga sllavëria e fjalëve dhe mendimit të logjikshëm.

Transmetimi i mёsimdhёnies nё filozofinё Zen kryhet përmes tё quajturave Koan. Nuk kemi tё bёjmё me njё filozofi teorike, por me njё formё komunikimi simbolik midis mёsuesit dhe nxёnёsit, qё synon nё pёrjetёsimin e arritjes sё ndriçimit tё vetёdijshёm nga nxёnёsi. Pёr t'u arritur ky ndriçim, Koan pёrdor mёnyra tё ndryshme, si pёr shembull dialogun, heshtjen, madje dhe goditjen e nxёnёsit. Kёto mёnyra nuk janё tё kundёrta ndёrmjet tyre, pasi çdo mёnyrё mund tё bёhet Koan. Sidoqoftё nё Zen nuk ekziston mundёsia e kontraditёs, sepse Zen funksionon pёrtej mёnyrёs dualiste tё mendimit, e cila ёshtё dhe shkaku i krijimit tё kontradiktave midis gjёrave ose situatave.

Mёsimdhёnia Zen pёrpiqet tё ndihmojё nxёnёsin tё tejkalojё mendjen logjike dhe tё arrijё tё kuptojё realitetin me njё organ të ri konceptimi, parandjenjёn (Intuitёn), qё tejkalon botёkuptimin dualist tё botёs pёrreth. Kultivimi i elementit ''Buda'' brenda nxёnёsit ёshtё ajo qё do t'i lejojё ndriçimin dhe thyerjen e kufijve tё mendjes inferiore ose Kama Manas, tё logjikёs formale njerёzore.

Kёshtu filozofia Zen funksionon me subkoshiencёn dhe pёrpiqet tё zgjerojё pjesёn tonё koshiente pёrtej kufijve tё zakonshёm. Pёr kёtё arsye disa Mёsues Zen thonё se nxёnёsi nuk duhet tё mendojë me trurin e tij nёse do tё kuptojё filozofinё Zen. Por pёrkundrazi duhet tё ''mendojë'' me barkun e tij, domethёnё duhet ta ndjejё tё vёrtetёn dhe jo tё mundohet ta kuptojё.

Duhet tё jetё spontan, nё mёnyrё qё tё arrijё tё hyjё nё ''rrjedhёn natyrale'' e realitetit, të gjithёsisё. Metoda Zen ndёrlikohet pёrmes thjeshtёsisё sё saj fenomenale, lejon pёrjetimin e tё vёrtetёs dhe tё jetёs, dhe jo vetёm kuptimin e tyre.

A çon ZEN drejt lumturisë?

Nuk ka rrugë për tek lumturia, lumturia është rruga "- Dan Millman

Mënyra më e mirë për të ushtruar disiplinën e nevojshme për lumturi është nëpërmjet meditim Zen-aspekt i lumturisë: duke qenë i pranishëm në atë qendër të brendshme paqësore, pavarësisht nga tragji-komeditë e jetës.

Me praktikë të mjaftueshme dhe ndërmjetësim të disiplinuar, ne mund të mësojmë se si për të ndihmojmë veten duke kontrolluar emocionet tona "negative" përmes veprimeve "pozitive".

Shumica e njerëzve veprojnë në bazë të asaj që ndiejnë. Por kjo nuk duhet të ndodhë, pasi ne kemi një zgjedhje.

Charlie Kapelan ka thënë, "Buzëqeshni edhe pse zemra juaj dhemb." Me të vërtetë, mënyra e vetme për të qenë me të vërtetë i lirë është që të zgjidhni lumturinë ndaj kotësisë.

Me alkiminë emocionale ne nuk mësojmë kurajo, dashuri, dhe lumturi; ne thjesht veprojmë guximshëm, të dashuruar, dhe të lumtur; pavarësisht ndjenjave tona të frikës, urrejtjes apo trishtimit.

Lëreni ndjenjën e lumturisë t'ju befasojë, qeshni pa arsye. Nëse nuk doni ta bëni këtë për veten, bëjeni për të tjerët. Lumturia nuk ka nevojë për arsye.

Zgjidhni lumturinë!